Prof. Dr. Gönül Çatlı

Hipoglisemi ve kan şekeri düşüklüğü nedir?

Vücut hücrelerinin ana enerji kaynağı kandaki şekerdir (glukoz). Kan şekerinin vücudun enerji ihtiyacını yeterince karşılayamayacak kadar düşük olmasına hipoglisemi adı verilir.

Kan şekerinin normal değeri yaklaşık 70 ila 150 mg/dl arasındadır. Hipoglisemi en çok yenidoğanlarda görülür. Daha büyük çocuklarda, çoğunlukla diyabet için kullanılan insülin tedavisinin bir komplikasyonu olarak görülür, ancak bazen başka nedenleri de olabilir. Çoğu zaman hipoglisemi geçicidir, kolayca tedavi edilir ve genellikle ciddi sonuçları yoktur. Nadiren tekrarlayan hipoglisemilere yol açan ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bozukluklarla da karşılaşılabilir. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile bunlar etkili bir şekilde yönetilebilir.

Hipogliseminin belirtileri nelerdir?
Her çocuk hipoglisemi semptomlarını farklı şekilde yaşayabilir. En yaygın belirtiler:
– Titreme
– Baş dönmesi
– Terleme
– Açlık hissi
– Baş ağrısı
– Sinirlilik
– Soluk ten rengi
– Belirgin bir sebep olmadan ağlama veya ani huysuzluk gibi davranış değişiklikleri
– Sakarlık veya dengesiz hareketler
– Dikkatini toplayamama veya zihin bulanıklığı

Hipoglisemiye ne sebep olur?

Çocuklarda ve ergenlerde hipoglisemi ataklarının büyük çoğunluğu, diyabetli bir çocuk çok fazla insülin aldığında, çok az yemek yediğinde veya ağır egzersiz yaptığında ortaya çıkar. Diyabeti olmayan küçük çocuklarda ise hipogliseminin tekrarlayıcı olup olmadığı önemlidir. Tekrarlayıcı olmayan tek seferlik hipoglisemi genellikle çocuk uzun süre aç kaldığında görülürken; ilaçlar, doğuştan metabolik hastalıklar, hipofiz hormon eksiklikleri veya hiperinsülinizm gibi ciddi hastalıklar tekrarlayıcı ağır ve yaşamı tehdit eden hipoglisemi ataklarına sebep olabilir.

Hipoglisemiyi nasıl yönetiyoruz?
Kliniğimizde hipoglisemi ve ilgili bozuklukları olan çocuklar için son teknoloji teşhis, tedavi ve klinik yönetim sağlıyoruz.